به گزارش مشرق، فدراسیون فوتبال ایران که از مدتی پیش درگیر اصلاح اساسنامه خود بود و رفت و برگشت چند باره اساسنامه بین فیفا و AFC مشکلآفرین شده بود، به مراحل نهایی تایید اساسنامه رسیده و با این شرایط به زودی باید شاهد برگزاری انتخابات باشیم.
آخرین موردی که در اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران چالش برانگیز شد، بند یک اساسنامه بود که به موضوع «نهاد عمومی غیر دولتی» بودن فدراسیون اشاره داشت. چالشی که از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا ایجاد شد و با وجود اینکه فدراسیون پاسخ داده بود این شکل از فعالیت فدراسیون طبق قوانین داخلی جمهوری اسلامی ایران است و به تصویب مجلس شورای اسلامی (پارلمان) رسیده و تغییر آن نیاز به زمان دارد، اما تاکید بر تغییر این بند بود. با این حال فدراسیون فوتبال این بند از اساسنامه خود را تا جایی که به قوانین داخلی آسیبی وارد نشود اصلاح و برای فیفا ارسال کرد.
از 23 تیرماه (13 جولای 2020) که اساسنامه ارسال شده بود تا به امروز (چهارشنبه، 30 مهرماه) فیفا پاسخ رسمی در این خصوص نداده بود و بالاخره پس از 100 روز، تایید اولیه اساسنامه که موافقت با کلیات آن است، از سوی فیفا ارسال شد.
طبق پیگیریها، با توجه به ایراد وارد شده به بند یک اساسنامه که تغییر آن طبق قوانین داخلی جمهوری اسلامی ایران و مجلس نیاز به زمان و بررسی طولانی دارد، فیفا تاکید کرده در حال حاضر موافقت خود را با این بند اعلام میکند، اما به فدراسیون مهلت میدهد تا نسبت به تغییر این بند و پیگیری آن از پارلمان و دولت، اقدامات لازم را انجام دهد. این مهلت از سوی فیفا اما مشروط به برگزاری انتخابات در سریعترین زمان ممکن است و گویا با توجه به بلاتکلیفی فدراسیون فوتبال ایران و اداره شدن آن توسط سرپرست، فیفا تاکید داشته که باید هرچه زودتر انتخابات برگزار شود.
بیشتر بخوانید:
ایراد فیفا به قوانین انتخاباتی فدراسیون فوتبال
فیفا اساسنامه فدراسیون فوتبال را پذیرفت
در خصوص اصلاح موارد انتخاباتی نیز، جزئیاتی باید با تغییر مواجه شود که راه را برای ورود فوتبالیها به فدراسیون باز میکند. این مسئله همیشه مورد تاکید فیفا بوده که افرادی که سابقه حضور در فوتبال را به عنوان بازیکن و مربی داشتهاند، بتوانند وارد عرصه مدیریتی شوند، اما قوانین اساسنامهای از این مسئله جلوگیری میکرد. حالا با وجود این اصلاحات، فیفا خواسته شرایطی ایجاد شود که حضور گسترده فوتبالیها در عرصه مدیریتی را شاهد باشیم. از جمله این موارد کاهش سابقه مدیریتی است که پیش از این رئیس فدراسیون فوتبال و دبیرکل باید 10 سال سابقه مدیریتی میداشتند و از این میزان باید پنج سال سابقه آنها در ورزش بود. همچنین اعضای هیئت رئیسه نیز باید پنج سال سابقه مدیریتی را در کارنامه میداشتند که حالا در اساسنامه و طبق اعلام نظر فیفا این میزان سابقه باید به چهار سال کاهش پیدا کند. یعنی تمام ارکان مدیریتی فدراسیون فوتبال برای حضور در انتخابات باید چهار سال سابقه مدیریتی ورزشی داشته باشند و این قانون شامل حال دبیرکل نیز میشود.
موضوع دیگر نامه تاییدیه یا 10 امضای تایید برای شرکت در انتخابات بود که حالا فیفا خواستار کاهش این تعداد نامه نیز شده است. به این صورت که کاندیدای ریاست فدراسیون فوتبال با پنج نامه تاییدیه و کاندیدای حضور در هیئت رئیسه با دو نامه تاییدیه میتوانند در انتخابات شرکت کنند. در اصلاحیه اساسنامه، فدراسیون فوتبال لزوم داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی (برای آقایان) را نیز اضافه کرده بود که فیفا با اشاره به الزام این مسئله در قوانین داخلی ایران که همه ملزم به رعایت آن هستند و همینطور نبود چنین بندی در اساسنامه قبلی خواستار حذف آن شده است. مسئله مهم دیگر حذف مدرک تحصیلی برای ورود افراد به ارکان مدیریتی است که فیفا تاکید کرده لزوم داشتن حداقل مدرک کارشناسی یا معادل آن صرفاً برای دبیرکل الزامی باشد. به نظر میرسد، این مسئله نیز به ورود فوتبالیها کمک کند، چرا که بسیاری از بازیکنان فوتبال به دلیل مشغله فوتبالی خود نتوانستهاند ادامه تحصیل بدهند، اما ممکن است به خاطر سالها تجربه خود در فوتبال داخلی یا بینالمللی چالشها و مشکلات را بهتر و بیشتر درک کنند که این موضوع نیز به توسعه فوتبال کمک خواهد کرد.
طبق خواسته فیفا این قوانین انتخاباتی که در آیین نامهای جداگانه، اما به پیوست اساسنامه برای فیفا ارسال شده، باید در اساسنامه نیز در بخشی مجزا اضافه شود و پس از این اقدامات فدراسیون فوتبال هر چه سریعتر برگزاری انتخابات را در دستور کار قرار بدهد. به نظر میرسد، آسیبهای فدراسیون فوتبال ایران از نداشتن رئیس و اداره شدن با سرپرست، فیفا را مجاب کرده که اجازه برگزاری انتخابات را در شرایط فعلی بدهد و سپس در خصوص اصلاح بند یک نیز اقدامات لازم در زمان کافی صورت بگیرد.